DHA

DHA

DHA är en essentiell omega 3-fettsyra som bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga*.

Kroppen är beroende av den essentiella fettsyran omega 3. Nu har nyare forskning visat att speciellt DHA är viktigt för att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga*.

Vad är DHA?

DHA är en essentiell fettsyra som är nödvändig för att kroppen ska fungera optimalt. DHA dominerar bland fettsyrorna i de flesta av våra vitala organ, och är i stort sett den enda fettsyran i hjärnan, ögat och nervsystemet.

Vad gör DHA för kroppen?

Cellerna i kroppen känner igen DHA när det intas och kan använda det till centrala funktioner i kroppen.

Viktigt för hjärnan

Hjärnan är det mest fettrika organet i kroppen. DHA-innehållet är 11 % av alla fettsyror. Fettsyror är inblandade i en mängd olika processer i hjärnan. Studier tyder på att DHA är viktigt för struktur och signalöverföring i hjärnan. Därför bidrar DHA till att bibehålla normal hjärnfunktion som till exempel inlärning och minne*.

Viktigt för hjärtat

Fettsyror är byggstenar i cellytan i vår kropp. Mycket omättat fett i form av omega 3-fettsyror behåller cellytan mjuk och smidig. Det är en av anledningarna till att DHA bidrar till hjärtats normala funktion*.

DHA och synen

Hela 9 % av fettsyrorna i ögats retina är av typen DHA. DHA är viktigt för fotoreceptorernas funktion, och ett intag på 250 mg DHA om dagen bidrar till att bibehålla normal synförmåga*.

DHA i kosten

Omega 3 från växtriket kommer i form av den korta ALA-fettsyran och måste omvandlas till de långa EPA-fettsyrorna och vidare till DHA innan kroppen kan tillgodogöra sig den. Människan omvandlar troligen inte ALA till DHA särskilt effektivt. Därför måste vi äta mycket mer av växtoljor än fiskoljor för att uppnå samma nivå av omega 3-fettsyran DHA i kroppen.

Därför är det viktigt att vi får i oss de långa omega 3-fettsyrorna genom maten. Fet fisk som lax, sill och makrill innehåller DHA.

*Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag på 250 mg.

Kosttillskott med DHA:

Kosttillskott med DHA: