Detta bör du veta om vitamin B12

Detta bör du veta om vitamin B12

Vitamin B12 är ett mångsidigt vitamin, som spelar en viktig roll för flera funktioner i kroppen.

Vitamin B12 är viktigt för flera funktioner i kroppen

Vitamin B12 (kobolamin) ingår i många reaktioner i kroppen, och är bland annat nödvändigt för nervsystemet och för bildandet av blodkroppar. Vitamin B12 hjälper till att förnya kroppens DNA och alla celler i kroppen behöver därför detta vitamin. Vitamin B12 har flera dokumenterade och EU-godkända hälsoeffekter.

• Vitamin B12 kan beskrivas som ett energivitamin som bidrar till att minska trötthet och utmattning.
• Vitamin B12 har även flera andra positiva egenskaper, t.ex. bidrar vitamin B12 till normal energiomsättning och till nervsystemets normala funktion, samt bidrar till immunsystemets normala funktion.
• Förmågan att ta upp B12-vitamin från maten minskar med åldern. Äldre människor måste därför vara extra noga med att få i sig tillräckligt av detta viktiga vitamin.
• B12 vitamin i aktiv form finns bara i animaliska livsmedel. Därför måste vegetarianer, och särskilt veganer, se till att de får i sig tillräckligt av B12.

Förmågan att ta upp vitamin B12 från maten minskar med åldern. Äldre människor måste därför vara extra noga med att få i sig tillräckligt av detta viktiga vitamin.
Vitamin B12 finns bara i animaliska livsmedel. Därför måste vegetarianer, och särskilt veganer, se till att de får i sig tillräckligt av B12.