VL_ALL_1200x600_Nydelig_eplepai_VitaeLab.jpg

Härlig äpplepaj

För dig som har många äpplen kvar efter sommar och höst, bjuder vi här på ett recept på en härlig äpplepaj. Baka pajen med glutenfritt mjöl, så kan också glutenintoleranta njuta den.

Botten: Topping:
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 1 ägg
- 2 1/2 dl vetemjöl (eller ljus glutenfri mjölblandning)
- 1 tsk bakpulver
- 2-3 äpplen
- 200 g gräddfil
- 1 ägg
- 1/2 dl socker
- 1 msk citronsaft
- Smör för att smörja formen och ha i små klickar på pajen

VL_ALL_1200x600_Visp_romtemperert_smør_sukker_hvitt_VitaeLab.jpgSå gör du:

Vispa rumstempererat smör och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulvret i mjölet. Rör i ägget och mjölblandningen i smör- och sockersmeten. Tryck ut degen i botten och på kanterna på den smorda formen. Blanda ihop ägg, gräddfil, socker och citronsaft och häll det över pajbotten. Dela äpplena i tunna skivor och fördela den jämnt över pajen.

Strö gärna på lite citrontimjan och lägg några klickar smör ovanpå. Bakas nederst i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Låt svalna och servera gärna med vaniljsås eller glass.