Faktasidor

Vitamin C

C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion. C-vitamin är också en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna i kroppen.

C-vitamin är en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna från oxidativ stress som orsakas av reaktiva syreföreningar. Reaktiva syreföreningar är en biprodukt som bland annat bildas när kroppen förbränner syre. De reaktiva syreföreningarna, som till exempel fria radikaler, kan angripa kroppens celler, proteiner och arvsmaterial.

Antioxidanten C-vitamin skyddar kroppen genom att neutralisera de reaktiva syreföreningarna. Dessutom bidrar C-vitamin till att återuppbygga den reducerade formen av E-vitamin.

C-vitamin ökar upptaget av järn

När det finns C-vitamin i mag-tarmkanalen kan det omvandla järn till en form som kroppen lättare kan ta upp. Dessutom kan C-vitamin bidra till immunsystemets normala funktion.

Vid extrem träning är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med C-vitamin. Ett dagligt intag på 200 mg C-vitamin i tillägg till det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion under och efter intensiv fysisk träning.

Andra viktiga funktioner hos C-vitamin:

  • Bidrar till normal psykologisk funktion
  • Bidrar till att minska trötthet och utmattning
  • Bidrar till normal energiomsättning
  • Bidrar till nervsystemets normala funktion
  • Bidrar till normal kollagenbildning, som är viktigt för blodkärlens, benstommens, broskets, tandköttets, tändernas och hudens normala funktion.

C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning

Detta räknas som en av de viktigaste funktionerna hos C-vitamin. Kollagen är ett protein som är viktigt för bildandet av många vävnader, som till exempel ben, brosk, hud, blodkärl och tänder. Brist på C-vitamin kan därför påverka många olika delar av kroppen.

Vilka näringsämnen är rika på C-vitamin?

Till skillnad från de flesta levande varelserna kan människan inte bilda C-vitamin i kroppen och är därför beroende av att få det tillfört genom kosten. Det har vi gemensamt med apor och andra primater, marsvin, fladdermöss och en rad fågel- och fiskarter.

Man rekommenderar att både kvinnor och män får i sig 75 mg/dag. C-vitamin är extra viktigt för kvinnor för att bevara ett bra upptag av järn. Rökare behöver troligen mer C-vitamin eftersom de förbrukar det snabbare.

Den naturliga antioxidanten C-vitamin finns framför allt i citrusfrukter som apelsiner, citroner och grapefrukt. Potatis är också en viktig källa till C-vitamin. Många bär och färska grönsaker är också bra C-vitaminkällor. Lågt intag av sådana livsmedel kan leda till C-vitaminbrist, vilket tidigare var vanligt bland sjömän.

C-vitamin i kroppen

I kroppen finns det mest C-vitaminer i musklerna. Blodet innehåller också mycket C-vitamin. Binjurarna, hjärnan och ögat har högst koncentration. När man får i sig upp till 60 mg C-vitamin kommer njurarna att recirkulera C-vitaminet, varav lite utsöndras i kroppen. Vid höga doser kommer kroppen att utsöndra C-vitamin i urinen. Ju högre dos, desto mer utsöndras.

Fem frukter och grönsaker om dagen

C-vitamininnehållet i livsmedel kan ändras vid förvaring och tillredning av mat. Därför kan det vara bra att äta färsk frukt och grönsaker. Får man i sig mindre än 40 mg C-vitamin om dagen kan man få bristsymptom som utmattning och trötthet. Om du inte får i dig tillräckligt med färsk frukt och grönsaker kan du behöva komplettera med ett kosttillskott. Vid doser som motsvarar det du kan få i dig genom att äta mycket frukt och grönt tas det mesta upp i kroppen.

Beställ
  • Ett bra val för muskler och leder

VitaePro

  • Ingredienser för muskler och leder 
  • Även bra för hjärta och immunsystem
  • Minskar trötthet och utmattning

Erbjudande: -50% på första paketet. Alla kunder är just nu med i lotteri av presentkort av mat.

Nu endast 169,00 338,00

VitaePro innehåller ingredienser som är bra för flera funktioner i kroppen: LEDER: VitaePro innehåller Boswellia serrata som bidrar till att hålla lederna bekväma. BINDVÄV: VitaePro innehåller mangan som bidrar till normal bildning av bindväv. MUSKLER: VitaePro innehåller vitamin D som bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion. ENERGINIVÅ: VitaePro innehåller vitamin B12 och C som bidrar till att minska trötthet och utmattning. IMMUNSYSTEM: VitaePro innehåller zink, selen och vitamin D som bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion. HJÄRTA: VitaePro innehåller tiamin samt omega 3-fettsyrorna DHA och EPA som bidrar till hjärtats normala funktion (vid 250 mg DHA/EPA per dag). SKYDDAR CELLERNA: VitaePro innehåller antioxidanterna selen samt vitamin C och E som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.