VL_ALL_1200x600_Treningstips_til_deg_over_60_VitaeLab.jpg

Träningstips till dig som passerat 60

Kroppens kapacitet och behov förändras när vi blir äldre. För att få maximala hälsofördelar är det klokt att anpassa träningen efter ålder och livssituation.

Träningstips till dig som passerat 60

Det råder ingen tvekan om att det är viktigt att hålla sig aktiv. För att få maximala hälsogevinster är det bra att anpassa träningen efter ålder och livsstil. Det är även viktigt att få i sig alla näringsämnen som är nödvändiga för att kroppen ska må bra och fungera som den ska.

När man slutar jobba och barnen har flyttat ut är det kanske naturligt att tänka att man ska vila. Självklart ska du passa på att göra det du vill och njuta av livet. Men se ändå till att fortsätta hålla dig aktiv. Studier visar att mycket motion bromsar åldrandet och gör oss rörligare, starkare och friskare. Med styrketräning, smidighets- och balansövningar kan du motverka muskelbortfall och stelhet.

  • All aktivitet räknas! Alla aktiviteter du utför under dagen gör att du kommer i bättre form. Att skotta snö, gå i trappor, jobba i trädgården och leka med barnbarnen är aktiviteter som vi kanske inte tänker på som träning. Tänk igenom hur du ska kunna bli mer aktiv i vardagen som en del av det andra du gör.
  • Fokusera på styrka och smidighet! Muskelmassan minskar snabbere efter 50. Styrketräning är viktigt att underhålla musklerna för att behålla styrkan och vardagsorken. Styrketräning är ett skonsamt sätt att stärka muskler och skelett på.Många studier påvisar gång på gång styrketräningens stora fördelar när det kommer att stärka upp benmassa- och skelett. Detta är bra för att inte göra kroppen lite skör, förebygga exempelvis benbrott. Komplettera gärna med yoga, balansövningar eller stretchövningar för att hålla dig mjuk och smidig. Har du inte kommit igång ännu är det inte för sent, men kom ihåg att lyssna på kroppen och inte ta i för hårt om du är ovan.
  • Börja med lite lättare belastning och öka successivt. Börja hemma helt utan redskap. Det finns ett stort antal övningar som låter dig öka din styrka enbart med hjälp av din kroppsvik.Så ge kroppen tid att anpassa sig till den högre belastningen stegvis. Framför allt i högre åldrar behöver kroppen lite längre tid för att återhämta sig och stärka strukturerna.
  • Välj skonsam konditionsträning. Stavgång och simning är bra motionsformer som aktiverar hela kroppen utan att belasta knän, höfter eller leder. Om du gillar att promenera – lägg till stavar i gången så ökar effektiviteten med runt 30 procent jämfört med om du bara promenera vanligt.
  • Du behöver längre tid för återhämtning nu, och det tar längre tid att bygga upp kroppen. Var extra noga med sömnen, maten och tid till avslappning.
  • Glöm inte att träning ska vara roligt! Prova dig fram tills du hittar en träningsform du verkligen trivs med, så har du alla förutsättningar att lyckas på lång sikt. Fundera också på om du njuter mest av att träna ensam eller om du behöver peppas tillsammans med andra, det kan ha stor inverkan på din motivation till träningen. Ett tips är dock att träna varierat för att aktivera hela kroppen och minska risken för skador och överbelastning.