Faktasidor

VL_VL_ALL_1200x600_1907_Facts_Free_Radicals.jpg

Oxidativ stress

När vår kropp förbränner mat med hjälp av syre eller om vårt immunsystem bekämpar invaderande mikroorganismer, bildas reaktiva syrearter som till exempel fria radikaler.

Antioxidanter är kroppens naturliga skydd mot reaktiva syrearter, såsom fria radikaler. Kroppen producerar ett antal enzymer som fungerar som antioxidanter. De arbetar genom att förhindra och neutralisera ett överskott av reaktiva syrearter i kroppen. Ett överskott av sådana föreningar skapar oxidativ stress i kroppen.

Reaktiva syrearter

Reaktiva syrearter bildas ständigt i kroppen som en biprodukt när kroppen bränner syre. Ett exempel på reaktiva syrearter är fria radikaler. Antioxidanter bildas i kroppen och hjälper den att neutralisera syreföreningarna som attackerar cellerna.

Balans mellan bildandet av den reaktiva syrearten och deras förstörelse av antioxidanter är viktigt för att kroppens celler ska fungera optimalt.

Det uppskattas att varje cell producerar mer än 20 miljarder reaktiva syrearter varje dag under normal förbränning, och varje cell i kroppen tros attackeras av dessa föreningar 10 000 gånger per dag. De antioxidantenzymer som kroppen producerar är kroppens försvar mot dessa föreningar. Balans mellan bildandet av reaktiva syrearter och deras förstörelse av antioxidanterna är nödvändig för att kroppen ska fungera optimalt.

Antioxidanter

Antioxidanter kan fungera genom att förhindra och neutralisera ett överskott av reaktiva syrearter. Vissa antioxidanter kan framställas av kroppen själv i form av enzymer.

Vi kan också hitta antioxidanter som vitamin C och vitamin E och mineralerna selen, koppar och zink i maten. Livsmedel som är rika på antioxidanter, såsom vitamin C och vitamin E, inkluderar bär, frukt, nötter, grönsaker och kryddor. Intag av dessa antioxidanter hjälper till att skydda cellerna från oxidativ stress.

Ett antal olika föreningar hjälper till att skydda celler från oxidativ stress:

  • Vitaminer som riboflavin, vitamin C och vitamin E.
  • Mineraler som selen, koppar och zink
  • Enzymer som produceras av kroppen

Bildande av oxidativ stress

Ökad produktion av reaktiva syrearter, såsom fria radikaler, kan leda till att kroppens antioxidantförsvar inte är tillräckligt. Om det finns en ihållande obalans mellan mängden antioxidanter och reaktiva syrearter i kroppen säger vi att kroppen utsätts för oxidativ stress.

Oxidativ stress kan jämföras med vad som händer när fett härsknar eller en spik rostar. Det finns många faktorer som leder till ökad bildning av reaktiva syrearter, såsom motion, solstrålning, undernäring, rökning, miljögifter / tungmetaller och stress.

När kroppen utsätts för stress blir kroppens antioxidantförsvar extra viktigt eftersom detta kan öka produktionen av fria radikaler.

Beställ
  • Ett bra val för muskler och leder

VitaePro

  • Ingredienser för muskler och leder 
  • Även bra för hjärta och immunsystem
  • Minskar trötthet och utmattning

Erbjudande: -50% på första paketet.

Nu endast 179,00 358,00

VitaePro innehåller ingredienser som är bra för flera funktioner i kroppen: LEDER: VitaePro innehåller Boswellia serrata som bidrar till att hålla lederna bekväma. BINDVÄV: VitaePro innehåller mangan som bidrar till normal bildning av bindväv. MUSKLER: VitaePro innehåller vitamin D som bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion. ENERGINIVÅ: VitaePro innehåller vitamin B12 och C som bidrar till att minska trötthet och utmattning. IMMUNSYSTEM: VitaePro innehåller zink, selen och vitamin D som bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion. HJÄRTA: VitaePro innehåller tiamin samt omega 3-fettsyrorna DHA och EPA som bidrar till hjärtats normala funktion (vid 250 mg DHA/EPA per dag). SKYDDAR CELLERNA: VitaePro innehåller antioxidanterna selen samt vitamin C och E som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.