VL_senior_couple_selfie_fall_autumn_1200x800-1200x800.jpg

Boosta immunsystemet

Atjooo! Det ständiga snörvlandet, nysandet och hostandet är tre av vinterns baksidor, som hänger ihop med att immunsystemet blir försvagat. Men ofta handlar det om ganska små förändringar för att stärka immunsystemet.

Nedan kommer några tips som kan hjälpa till att hålla dig frisk i vinter.

Frossa i citrusfrukter, bär och frukt

Den naturliga antioxidanten C-vitamin finns framför allt i citrusfrukter som apelsiner, citroner och grapefrukt. Potatis är också en viktig källa till C-vitamin. Många bär och färska grönsaker är också bra C-vitaminkällor. C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion och Livsmedelsverkets rekommendation för vuxna är att dagligen inta 75 mg C-vitamin. Vårt immunsystem behöver vitaminet för att aktivera och stimulera bildandet av vita blodkroppar, stimulera produktionen av antikroppar och för att ta död på virus. Tillräckliga mängder med C-vitamin är med andra ord ett måste för ett fungerande immunsystem.

Vistas i solljus och ät fet fisk

Solljus är den viktigaste källan till D-vitamin, men du kan även äta fet fisk som lax, sill eller öring, eller vild svamp som kantareller och Karl Johan. Även skummjölk och lättmjölk, margarin och fettblandningar är viktiga källor eftersom de ofta berikas med D-vitamin. D-vitamin bidrar till att bibehålla ett normalt immunsystem och Livsmedelsverkets rekommendation är att vuxna upp till 74 år och barn över 2 år får i sig 10 µg per dag. För de som är över 75 år eller de som vistas lite i solljus är rekommendationen 20 µg per dag. Det är viktigt att poängtera att det rekommenderade dagliga intaget motsvarar minimumdosen för vad man bör få i sig varje dag för att inte riskera att drabbas av bristsjukdomar. Toleransgränsen för hur mycket D-vitamin man kan inta per dag utan att riskera att kroppen påverkas negativt är 100 μg per dag.

Mejeriprodukter och ägg innehåller A-vitamin

A-vitamin hittar du ibland annat i torsklever och torskleverolja, leverpastej, mjölkprodukter och äggula. Dessutom innehåller morötter, gula frukter, sötpotatis och rödgula frukter A-vitamin i form av karotenoider, ett ämne som kroppen kan förvandla till A-vitamin. A-vitamin är ett fettlösligt vitamin som lagras i levern och det bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion.