Faktasidor

VP_VP_ALL_1200x600_vitamin-e_0818.jpg

E-vitamin

E-vitamin är, precis som C-vitamin, ett av vitaminerna som också fungerar som en antioxidant och bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

E-vitamin är en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna från oxidativ stress. Antioxidanter är föreningar som neutraliserar reaktiva syreföreningar, en biprodukt som bland annat produceras när kroppen förbränner syre. E-vitaminet utför sin antioxidantfunktion i kroppen i samverkan med andra antioxidanter, som bland annat C-vitamin. C-vitamin bidrar till att återuppbygga den reducerade formen av E-vitamin.

E-vitamin lagras i kroppen.

Det finns i dag tretton kända livsnödvändiga vitaminer. E-vitamin är ett fettlösligt vitamin, precis som D-vitamin. Vitaminet förenar sig med fett och tas upp i blodet via tarmen. Över hälften av det E-vitamin vi äter tas upp i kroppen hos friska människor.

Vår kropp lagrar omkring 1 g E-vitamin. Det mesta lagras i fettvävnaden, men även i ytan på våra celler och i fettmolekylerna i blodet. Levern, lungorna, musklerna, hjärtat och binjurarna innehåller mycket E-vitamin. Naturligt E-vitamin är mest aktivt.

Det finns åtta olika former av E-vitamin, som kan delas in i två klasser:

  • tokoferoler
  • tokotrienoler


Naturligt E-vitamin i form av alfa-tokoferol har dubbelt så hög aktivitet som syntetiskt E-vitamin..

E-vitamin i kosten

Liksom de flesta andra antioxidanter finns E-vitamin i många färgrika frukter och grönsaker, till exempel röd paprika, gröna bladgrönsaker och torkad aprikos. Andra E-vitaminrika källor är vegetabiliska oljor, fullkorn, vetegroddar och kli, mjukt vegetabiliskt margarin, nötter och frön.

E-vitamin har en låg toxisk halt och kan tas i höga doser, upp till 100–800 mg per dag. Kostundersökningar har visat att vi äter mindre E-vitamin än rekommenderat.

E-vitamin förhindrar härskning

På 1940-talet upptäckte man att E-vitamin kan skydda omättade fettsyror mot oxidering. E-vitamin kan tillsättas i livsmedel som till exempel fiskoljor för att hålla dem färska och förhindra härskning.

Beställ
  • Ett bra val för muskler och leder

VitaePro

  • Ingredienser för muskler och leder 
  • Även bra för hjärta och immunsystem
  • Minskar trötthet och utmattning

Erbjudande: -50% på första paketet. Alla kunder är just nu med i lotteri av presentkort av mat.

Nu endast 169,00 338,00

VitaePro innehåller ingredienser som är bra för flera funktioner i kroppen: LEDER: VitaePro innehåller Boswellia serrata som bidrar till att hålla lederna bekväma. BINDVÄV: VitaePro innehåller mangan som bidrar till normal bildning av bindväv. MUSKLER: VitaePro innehåller vitamin D som bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion. ENERGINIVÅ: VitaePro innehåller vitamin B12 och C som bidrar till att minska trötthet och utmattning. IMMUNSYSTEM: VitaePro innehåller zink, selen och vitamin D som bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion. HJÄRTA: VitaePro innehåller tiamin samt omega 3-fettsyrorna DHA och EPA som bidrar till hjärtats normala funktion (vid 250 mg DHA/EPA per dag). SKYDDAR CELLERNA: VitaePro innehåller antioxidanterna selen samt vitamin C och E som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.