Faktasidor

VL_VL_ALL_1200x600_1907_Facts_A_Vitamin_Yolk.jpg

Vitamin A

Några av vitaminets mest kända effekter är att det bidrar till att bibehålla normal synförmåga och immunsystemets normala funktion.

Fettlöslig vitamin

Forskarna känner till tretton olika vitaminer i dag. Fyra av dem är fettlösliga och resten är vattenlösliga. A-vitaminet är det första vitaminet som upptäcktes. Det tillhör den fettlösliga gruppen. Skillnaden är viktig eftersom den visar om näringsämnet utsöndras från kroppen eller lagras i celler och organ.

A-vitamin lagras i levern så att det finns i reserv om det skulle uppstå vitaminbrist i kroppen. En del A-vitaminer lagras också i fettvävnader, lungor och njurar.

A-, D-, E- och K-vitamin är fettlösliga. Dessa vitaminer binder fett och upptas i blodet via tarmen.

Vad är A-vitamin bra för?

A-vitamin har en rad olika viktiga uppgifter i kroppen som bidrar till:

  • Normal omsättning av järn
  • Att bibehålla normala slemhinnor
  • Att bibehålla normal hud
  • Att bibehålla normal synförmåga
  • Immunsystemets normala funktion
  • Celldelningsprocessen

A-vitamin i kosten

Alla föreningar med samma biologiska effekt som retinol är ett A-vitamin. Vitaminet finns i form av retinol i torsklever och torskleverolja, leverpastej, mjölkprodukter och äggula. Dessutom innehåller morötter, gula frukter, sötpotatis och rödgula frukter A-vitamin i form av karotenoider, ett ämne som kroppen kan förvandla till A-vitamin.

Betakaroten

Betakaroten är det mest kända karoten som kan omvandlas till A-vitamin. Medan A-vitamin från animaliska källor kan vara toxiska vid höga intag kan man tryggt äta A-vitamin från vegetabiliska källor, eftersom det bara omvandlas till A-vitamin i kroppen vid behov. Av naturens över 600 olika karotenoider kan ca 50–60 vara källor till A-vitamin. Av dessa är betakaroten den som kan omvandlas bäst.

Upptaget av A-vitamin

Upptaget av A-vitamin från maten kan variera stort. Väldigt lite tas upp från råa grönsaker och fiberrik mat, medan kroppen klarar av att ta upp A-vitamin bättre från kokta grönsaker och oljor. Å andra sidan kan höga temperaturer som vid stekning och fritering bryta ner A-vitamin. Antioxidanter kan skydda A-vitamin från att brytas ner.

A-vitamin bidrar till att bibehålla normal synförmåga

A-vitamin bidrar till att bibehålla normal synförmåga eftersom det bidrar till att bilda ett pigment i ögat som gör ögat känsligt för ljus. Pigmentet är bland annat viktigt när vi kör bil på dagen och kommer in i en mörk tunnel, där ögat snabbt måste vänja sig vid mindre ljus.

A-vitamin är också viktigt för slemproducerande celler och bidrar till att bibehålla normala slemhinnor. Slemhinnor har vi bland annat i ögat, tarmen och lungorna. Celldelning är en process som är delaktig i både tillväxt och utveckling av många celler i kroppen. A-vitamin spelar en roll i celldelningsprocessen.

A-vitaminbehov

För att upprätthålla ett lager med A-vitamin i kroppen rekommenderas att män får i sig A-vitamin motsvarande 900 µg retinol per dag, medan kvinnor behöver få i sig 700 µg.

Ett paket med kosttillskottet VitaePro
VitaePro
Innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter, omega 3 och Boswellia serrata. VitaePro innehåller även mangan samt de nya ingredienserna zink och tiamin.
169,00 338,00
En förpackning med kosttillskottet OmegaPro
OmegaPro
OmegaPro - med miljövänlig omega 3, samt vitamin D och E.
129,00 259,00
Ett paket med kosttillskottet Cal-Mag
Cal-Mag
Cal-Mag innehåller kalcium, magnesium och vitamin D
74,00 149,00