VL_ALL_1200x600_Gjør_treningen_til_en_del_av_hverdagen_med_Hanna_Maria_Seppälä_Vitaelab.jpg

Gör träningen till en del av vardagen

Det är aldrig för sent att påbörja något eller lära sig något nytt, så det spelar egentligen ingen roll när du börjar träna.

Du kan alltid förbättra din hälsa och fysiska status genom att röra mer på dig. Och kom ihåg: All aktivitet räknas! Lite aktivitet är bättre än ingen aktivitet.

Så finner du motivation i vardagen till att träna

I en hektisk vardag kan det vara svårt att finna tid och motivation till att gå till träningscentret eller bara att komma ut genom dörren. Och tröskeln blir ofta ännu högre när det är mörkt och blött ute, då mys i soffan känns mer lockande. Nedan kommer några tips för dig som önskar göra fysisk aktivitet till en naturlig del av vardagen.

  • Det är aldrig för sent att börja eller lära sig något nytt. Det spelar egentligen ingen roll när du börjar träna, du kan alltid förbättra din hälsa och fysiska sttus genom att röra mer på dig. Det handlar bara om att anpassa aktiviteten till din egen nivå. Oavsett vilken ålder du är i, så kommer aktiviteten ha positiv effekt när du börjar röra på dig. Och kom ihåg: lite aktivitet är bättre än ingen alls!
  • Välj en aktivitet som du gillar, eller något nytt som du har lust att pröva. Det är inte så noga vad det är, så länge du har lust att göra det. Prova gärna olika aktiviteter, till exempel simning, fäktning eller yoga?
  • Börja försiktigt och sätt upp små mål under vägen. Du kan till exempel börja med att gå en distans innan du löper den. Eller börja med att löpa en kort distans och löp längre när du vill och orkar.
  • Bara gör det! Det är inte alltid lika kul att komma igång, men det är inte ofta man ångrar ayy man tränade eller tog en promenad. Tänk inte för mycket, ta bara på dig kläder och ta dig ut.
  • Sätt av tid att röra på dig, även i kalendern. Ha gärna fasta aktivitetsdagar eller rutiner, som att gå till jobbet eller att du alltid tar trappan. Packa träningskläderna kvällen innan du tänkt träna. Använd alltid ett par dagar till någon form av aktivitet på varje semester. Allt blir lättare med goda vanor.
  • Finn en aktivitetsvän. Var aktiv tillsammans med någon och berätta för andra om dina aktivitetsplaner. Det är socialt och bidrar till att du i större utsträckning genomför det du hade tänkt.
  • Vardagsmotion. Att gå till och från jobbet, använda trapporna eller ta en promenad på lunchrasten ger frisk luft i lungorna och bättre fysik. Till trots för den moderata insatsen så kan många av nackdelarna med en stillasittande livsstil motarbetas.
  • Upptäck att det kan vara flera saker som kan motivera dig. Ökad självkänsla när du klarar en övning eller når ett mål som du satt upp. Bättre humör. Den härliga känslan efter en långpromenad. Med överskottsenergi. Starkare kropp. Ökad mental kapacitet. Listan är lång, och det kan mycket väl hända att du finner många fler grunder till att fortsätta.