VL_ALL_1200x600_Lær_riktig_skiteknikk_med_Hilde_Gjermundshaug_Pedersen_VitaeLab.jpg

Längdskidåkning

En skidtur i vackra omgivningar gör gott för både kropp och själ. På en skidtur tränar du alla de stora muskelgrupperna i kroppen, och även hjärtat.

Längdskidåkning - en fantastisk träningsform

På en skidtur tränar du alla de stora muskelgrupperna i kroppen, och även hjärtat. Om du tar en skidtur i rätt tempo förbättrar du konditionen betydligt och tränar uthållighetsstyrka i ben- och sätesmusklerna. Skidåkning är ett skonsamt sätt att röra sig på, även när du har slitna leder. Dessutom är det ofta väldigt bra för den psykiska hälsan att vara ute i ett vitt och vackert vinterlandskap.

Längdskidor handlar om både balans, koordination, teknik, uthållighet och styrka. Om du vill åka längdskidor som träningsform är det extra viktigt att kunna tekniken. Ju bättre teknik desto mer effektiv träning. Här följer några tips till nästa skidtur!

Här kommer några tips för att utveckla din åkning

  • Du behöver utrustning av bra kvalitet som är anpassad för just dig. Det är inget roligt att åka med skidor som är för stela så att du inte klarar av att trycka ner ordentligt. Tillräckligt sviktande skidor och inte för långa stavar är tipset för motionärer.
  • Välvallade skidor ger mycket större skidglädje. Går man till en sportbutik så finns det en rad olika vallor att välja på. Välj ett grundpaket med glid- och fästvalla. Vilken typ av valla som är bäst beror på vilken snö som ligger i spåren och vad det är för temperatur ute. Läs på förpackningarna vad som gäller för de olika produkterna.
  • Om du vill slippa tänka på vallningen kan du köpa vallningsfria skidor. Glöm de gamla skidorna med djupa räfflor i mitten, de senaste vallningsfria skidorna har integrerade infällningar i vallningszonen. Skidorna har bra fäste på de flesta typer av fören.
  • Öva på rätt tyngdöverföring. När du åker med vanlig diagonalgång ska tyngden vara på en skida åt gången, medan den andra foten används för att sparka ifrån. Lägg tyngden framåt. Glid istället för att springa upp för backarna med starkt nedtramp på framfoten.
  • Om du vill har större fokus på överkroppen så är det bara att lägga in längre partier med stakning. När du stakar med rätt teknik tränar du magen i lika hög grad som på gymmet. Använd hela överkroppen och kom ihåg att det är avgörande att falla framåt för att använda magmusklerna maximalt.
  • Prova intervallträning. Hitta ett relativt platt skidspår med små uppförsbackar med jämna mellanrum. Ta det lugnt på de platta partierna och lägg in intervaller då du tar i maximalt uppför backarna.
  • Växla mellan klassisk och skating för att utmana ben och säte på olika sätt.
  • Lägg in några armhävningar på slutet av passet så tränar du alla muskelgrupper.

Ha en härlig skidtur!