VL_ALL_1200x600_Treningstips_til_deg_over_50_Blossom_Tainton_VitaePro_VitaeLab.jpg

Träningstips till dig som passerat 50

Kanske har du börjat känna på kroppen att du har blivit äldre eller upplever det svårare att hålla vikten. Det är fortfarande viktigt att hålla sig aktiv. Nu har eventuella barn blivit lite större, den värsta karriärshetsen har lagt sig och du börjar äntligen få lite mer tid för dig själv igen.

Träningstips till dig som är är i 50-års åldern


Runt 50 års åldern kommer kvinnor ofta in klimakteriet och män börjar gradvis minska produktionen av testosteron. Detta kan påverka muskelmassan och det blir viktigare att fokusera på styrketräning i denna ålder. Styrketräning hjälper till att sakta ner den åldersrelaterade förlusten av muskelmassa och stärker kapaciteten så att du kan fungera lättare i det dagliga livet.

  • Fokusera på progressiv styrketräning. Anpassa vikten, antalet sessioner och träningens varaktighet till din nivå och framsteg. Börja med din egen kroppsvikt som belastning och öka gradvis. Lägg till sessionerna i ett gym efter en period av hemträning.
  • Välj träning som stärker skelettet. Östrogenproduktionen hos kvinnor minskar under klimakteriet, vilket leder till en ökad risk för benskörhet. Det är därför viktigt att fokusera på träning som laddar skelettet för att stärka det. Löpning och träning med hopp är bra träningsformer om du inte har problem med knän eller höfter. Men om du har problem med dina knän eller höfter är styrketräning det mest skonsamma alternativet.
  • Bygg upp balansen! Balansen försämras också när du blir äldre. Därför är det en bra idé att inkludera balans- och stabilitetsträning, t.ex. bollövningar, Pilates eller liknande. Promenader i skogen och terräng kan också hjälpa till med detta.
  • Få upp pulsen! Komplettera gärna med skonsamma typer av konditionsträning, så som simning, cykling eller power walks. Stavgång är en skonsam motionsform som dessutom är mer effektiv än vanliga promenader då man aktiverar en större del av kroppen.