E-vitamin

E-vitamin

E-vitamin är, precis som C-vitamin, ett av vitaminerna som också fungerar som en antioxidant och bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

E-vitamin är en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna från oxidativ stress. Antioxidanter är föreningar som neutraliserar reaktiva syreföreningar, en biprodukt som bland annat produceras när kroppen förbränner syre. E-vitaminet utför sin antioxidantfunktion i kroppen i samverkan med andra antioxidanter, som bland annat C-vitamin. C-vitamin bidrar till att återuppbygga den reducerade formen av E-vitamin.

E-vitamin lagras i kroppen.

Det finns i dag tretton kända livsnödvändiga vitaminer. E-vitamin är ett fettlösligt vitamin, precis som D-vitamin. Vitaminet förenar sig med fett och tas upp i blodet via tarmen. Över hälften av det E-vitamin vi äter tas upp i kroppen hos friska människor.

Vår kropp lagrar omkring 1 g E-vitamin. Det mesta lagras i fettvävnaden, men även i ytan på våra celler och i fettmolekylerna i blodet. Levern, lungorna, musklerna, hjärtat och binjurarna innehåller mycket E-vitamin. Naturligt E-vitamin är mest aktivt.

Det finns åtta olika former av E-vitamin, som kan delas in i två klasser:

  • tokoferoler
  • tokotrienoler

Det vanligaste i naturen är alfa-tokoferol. Tokoferol betyder ”att bära fram avkomma”. Vitaminet fick sitt namn när det upptäcktes på 1920-talet eftersom råttor som inte fick E-vitamin blev sterila.

Naturligt E-vitamin i form av alfa-tokoferol har dubbelt så hög aktivitet som syntetiskt E-vitamin.

E-vitamin i kosten

Liksom de flesta andra antioxidanter finns E-vitamin i många färgrika frukter och grönsaker, till exempel röd paprika, gröna bladgrönsaker och torkad aprikos. Andra E-vitaminrika källor är vegetabiliska oljor, fullkorn, vetegroddar och kli, mjukt vegetabiliskt margarin, nötter och frön.

E-vitamin har en låg toxisk halt och kan tas i höga doser, upp till 100–800 mg per dag. Kostundersökningar har visat att vi äter mindre E-vitamin än rekommenderat.

E-vitamin förhindrar härskning

På 1940-talet upptäckte man att E-vitamin kan skydda omättade fettsyror mot oxidering. E-vitamin kan tillsättas i livsmedel som till exempel fiskoljor för att hålla dem färska och förhindra härskning.

Kosttillskott med vitamin E:

Kosttillskott med vitamin E: