Det finns flera olika typer av vitamin B. B-vitaminerna har olika uppgifter och kan inte ersätta varandra.
Det finns åtta olika B-vitaminer med många olika funktioner. Gemensamt för alla vitaminer i B-familjen är att de ingår i enzymsystem i kroppen.
B-vitaminer är vattenlösliga, vilket innebär att de inte kan lagras lika väl i kroppen som de fettlösliga vitaminerna, med undantag för B12-vitamin.
Vitamin B1 kallas också tiamin. Det upptäcktes redan 1926. Tiamin är känsligt för värme och förstörs därför lätt genom kokning. Vitamin B1 har många viktiga funktioner i kroppen:
Vi hittar vitamin B1 främst i öljäst, vetegroddar och solrosfrön.
Vitamin B2, även kallat riboflavin. Detta B-vitamin tål värme men inte ljus. Det tål därför matlagning bättre. Den gula färgen betyder att den också används som färgämne i livsmedel. Riboflavin har många viktiga funktioner i kroppen:
Riboflavin finns i mejeriprodukter, men också i spenat, sparris och broccoli. Dessutom innehåller fisk, ägg och fullkornsprodukter vitamin B2.
Vitamin B3 är bättre känt som niacin. Den används av enzymer i levern och är en viktig byggsten i flera koenzymer. Detta innebär att niacin har ett antal viktiga funktioner i kroppen:
Till skillnad från andra B-vitaminer tål niacin både värme och ljus. Livsmedel rik på niacin inkluderar fågel, fisk, svamp och ägg. Vi hittar också vitaminet i lever och kaffe.
Vitamin B5 kallas också pantotensyra. Detta B-vitamin är viktigt för uppbyggnaden av koenzym A vilket är viktigt för ämnesomsättningen. Pantotensyra är viktigt för metabolismen av kolhydrater, fetter och aminosyror, men också för syntesen av kolesterol i kroppen. Vitamin B5 finns främst i slaktbiprodukter, fullkorn, ägg och nötter.
Vitamin B6 kallas också pyridoxin och har flera viktiga funktioner i kroppen:
Vitamin B finns i nästan alla livsmedel från både djurriket och växtriket. Bra källor är till exempel mejeriprodukter, lever, fågel, fläsk, fisk, linser, potatis, fullkorn, nötter, avokado och bananer.
Biotin kallas också vitamin B7 eller vitamin H. Biotin är viktigt för många av kroppens enzymsystem och har därmed flera funktioner i kroppen.
Viktiga biotinkällor är äggula, baljväxter, nötter, jäst, ris, choklad och vissa typer av grönsaker.
Vitamin B9 eller folat upptäcktes i spenat 1941. Det är ett vitamin som är känsligt för både ljus och värme. Det är en medfaktor för viktiga enzymer hos människor och är därför viktig för många funktioner.
Vi hittar folat i fullkorn, spenat, broccoli, morötter, brysselkål, sparris, ägg och nötter, men också i frukt, fisk och kött.
Vitamin B12 är detsamma som kobalamin. Människokroppen är beroende av att få vitaminet tillfört via djurkällor i kosten. Viktiga funktioner i kroppen är:
Vitamin B12 finns främst i animaliska produkter som lever, kött, ägg och mjölk, men inte i växtprodukter. Veganer måste därför vara noga med att få i sig tillräckligt. Vitamin B12 kan produceras av bakterier i tarmen, men kroppen använder inte det vitamin som bildas här. Förmågan att ta upp B12-vitamin från maten minskar med åldern. Äldre människor måste därför vara extra noga med att få i sig tillräckligt av detta viktiga vitamin.
Erbjudande: -50% på första paketet
Nu endast 149,00 299,00
Immunsystemet: Vitamin C och D bidrar till immunsystemets normala funktion. Energiomvandling: Vitamin B (utom folat) bidrar till normal energiomvandling. Hår och hud: Biotin och zink bidrar till att bevara en normal hud och normalt hår.
Om du har en rabattkod, skriv in den i fältet.
Ogiltig rabattkod