VL_ALL_1200x600_Slik_lagrer_du_eplene_Vitaelab.jpg

Lagra dina äpplen

Är du en av de som har många äppleträd i trädgården, men inte riktigt vet vad du ska göra med all frukt? Då kan det vara bra att veta att många sorter går bra att lagra.

Njut äpplen från egna trädgården i vinter

Frukt är särskilt gott om vintern, men också väldigt dyrt. Det finns ingen anledning att spendera massor av pengar på att få goda äpplen till vintern, om du har egen frukt och vet hur du ska lagra dem riktigt. Äpplen kan lagras under en lång period på vintern, så länge förhållandena är riktiga.

Så lagrar du äpplena:

  • Lagra äpplena luftigt, i till exempel champinjonbackar i plast som du kan få i mataffären, eller i fruktkorgar.
  • Det är viktigt att lagra äpplena på en sval och mörk plats, där det finns rikligt med fuktighet. En källare med ventilation är bra för detta. Om det är för låg fuktighet, kan du öka fuktigheten genom att sätta en behållare med vatten där äpplena lagras. Det går också bra att lagra äpplena på balkongen/altanen, så länge det inte är för kallt.
  • Skydda mot frost med en trasmatta eller frigolit. Kontrollera frukten med jämna mellanrum och ta bort frukt som har blivit skadad.

Om du följer dessa enkla regler, så kan du förhoppningsvis kunna sätta tänderna i ett saftigt äpple från din egen trädgård i vinter också.